Po posegu, doma

Poseg je za vami, tudi že prva noč. Kaj sledi?

 • slika 5 prikazuje rano naslednji dan zjutraj po odstranitvi obliža (obliž še iz ambulante). Zaenkrat (še) brez hematoma.
 • vsako jutro zamenjajte obliž. Na voljo so v lekarnah (kirurški obliž). Z ledenimi obkladki nadaljujte vsaj še kakšen dan ali dva.
 • čez kakšen dan se vam lahko pojavi kakšen hematom (izlitje krvi znotraj skrotuma oziroma penisa). Manjši hematomi niso nevarni in bodo v kratkem sami izginili - glejte sliko 6 na tej strani. Vse ostale so v galeriji - slikane različne dni po operaciji. Zadnja teden dni po njej. Če je hematom velik, zelo rdeč, skratka že na pogled strah vzbujajoč - kar pokličite zdravnika in vprašajte.
 • po kakšnem tednu pa vas čaka nova naloga: praznjenje zalog vseh junakov. Če mislite, da ste sedaj zmagali se motite. Spermiji so še spravljeni v obeh semenovodih, lahko tudi v sečnem mehurju. In sedaj ste na vrsti, da to staro zalogo čimprej spravite iz telesa. Pravijo, da po kakšnih petih do desetih ejakulatih v izlivu naj ne bi bilo več semenčic. Zato predlagam, da se čimprej lotite opravila (samostojno ali pa v dvoje) in se po kakšnih dvajsetih izlivih odpravite v androloški laboratorij. Tam boste dobili epruveto v katero boste špricnili svojo tekočino. Vzorec bodo nato pregledali in vam čez kakšne pol ure povedali, če ste zmagali - števec mora biti na ničli! Meni osebno slabo gibljivi spermiji ne pridejo v poštev (se pravi stara zaloga). Tudi odmrli ne. Če pa v laboratoriju najdejo zelo gibljive semenčice pa obstaja možnost, da je bil poseg neuspešen. Izliv mora biti čisto prazen - števec absolutno na ničli! Če ne bo uspešno - postopek ponavljajte in spet čez en mesec v laboratorij. Pri meni je trajalo kar kakšnih 60 izlivov in cela dva meseca in pol, da je bil želen rezultat dosežen.
  Slika 32 spodaj prikazuje laboratorijski izvid. Na vrhu vidite zapisano 'III ko po vasek' - to je tretja kontrola po vazektomiji - in malo nižje zapis, da v preparatu ni najti spermijev. Hura!
 • verjetno se sprašujete, kdaj po posegu lahko pričnete s spolnimi odnosi, da čimprej pridete do končnega rezultata. Vazektomija sama je šele prvi korak. Verjetno je to odvisno od vsakega posameznika vendar predlagam, da prej kot v enem tednu ne začnete z obremenjevanjem korenjaka oziroma on bi že zmogel vendar ni dobro obremenjevati semenovodov. Če pa imate kakšno bolečino v mošnji, penisu ali mogoče kakšen velik hematom je verjetno bolje, da malo počakate. Zakaj je dobro počakati vsaj en teden? Zdravnik je prerezal oba semenovoda in ju zavezal/zašil. Ob orgazmu pride do krčenja/sproščanja mišic (žil) ker to krčenje/sproščanje potiska semenčice iz mod proti izhodu in tako obstaja možnost, da ta novonarejen šiv popusti in sperma uide v mošnjo. Tam se po vsej verjetnosti razgradi in ni nič hudega, vseeno pa je potem potrebno novo celjenje semenovodov - in gre vse od začetka kot takoj po operaciji.
 • in sedaj se začne akcija do končne postaje. Nič več izstopa pred končno postajo, kakor tudi pravijo. Srečno in čim več akcije. Sedaj ni več skrbi kam z odvečno tekočino, še posebno na kakšnih neobičajnih krajih kjer ni možnosti, da bi jo lahko kako drugače odstranili.
 • Upam, da sem vam posredoval dovolj informacij (mogoče bi prispevali skromen prostovoljni prispevek?). Te informacije niso znanstveni članki in po izobrazbi nisem zdravnik. Opisal sem vam le svojo izkušnjo z namenom, da bo še komu koristila in imeti vse informacije na enem mestu.

  V galeriji imate tudi fotografijo rane po enem letu.

  Vsekakor pa še zdravnika vprašajte o vseh vprašanjih, ki jih imate.