Poseg

Končno. Težko pričakovan dan. Verjamem, da niste prav veliko spali. Za poseg ni potrebno biti tešč.
Še nekaj nasvetov:

 • ne pozabite napotnice (imate napisano 'ginekolog - androlog' oziroma 'urolog'? (glejte stran Oddaja vloge) in kartice zdravstvenega zavarovanja
 • še pred odhodom v ambulanto se stuširajte in tam spodaj vse dobro umijte z milom. Kar dvakrat, da čim bolj zmanjšate možnost okužb. Zdravnik bo vse skupaj še dodatno razkužil vendar je vseeno bolje bolj razkuženo kot premalo. Oblecite čiste spodnjice.
 • oblačila: kakšnih svečanih oblek na potrebujete. Spodnje hlače: čisto običajne, nič posebnega. Ne priporočam bokserskih spodnjih hlač. Pomembno je, da so dovolj ozke (ne preozke), da potem držijo obe kroglici poleg telesa, da ne bingljata in ne ustvarjata dodatnega pritiska na rano oziroma šiv. Ne bi bilo ravno v redu, če bi rana že takoj počila, kajne? Seveda se razume, da kakšne oprijete kavbojke tudi niso najbolj primerne.
 • če je možno si vzemite vsaj dva dneva prosto (dopust), najbolje pa kar ves teden. V bistvu greste lahko že naslednji dan v službo vendar je le za vas najbolje, da počivate in mesto posega hladite z ledom (glejte spodaj). Ginekološka klinika v Ljubljani opravlja vazektomijo ob torkih in četrtkih. Če ne morete vzeti dopusta si poizkusite izboriti poseg na četrtek. Vprašati ni greh, izgubiti nimate ničesar. Namesto, da vas naročijo na torek vas lahko daje dva dneva kasneje in nekoga drugega na torek (ki bi bil drugače v četrtek). Verjetno to ne bi smela biti težava.
 • če je možno uporabljajte javna prevozna sredstva ali pa naj vas partnerka pripelje in odpelje. Ne bi bilo dobro, da vam je slabo ali kaj podobnega in bi se vam kaj zgodilo. Težko je napovedati, kakšna je lahko reakcija telesa na vse skupaj.
 • v sprejemni pisarni boste dobili vsa navodila: najprej v garderobo, copate imejte s seboj. Potem sledi čakanje v sobi s še kakšnim 'sotrpinom'. In ko vas medicinska sestra pokliče veste, da je to to. Še vedno si lahko premislite vendar verjamem, da tega ne boste storili. Če ste prišli tako daleč potem greste do konca. Za vaše dobro (ni je ženske, ki bi me lahko tožila za očetovstvo :) , no, šalo na stran) in za dobro vaše partnerice. Z leti so tudi nosečnosti bolj rizične ter tudi morebitne prekinitve nosečnosti predstavljajo dodatno zdravstveno tveganje.
 • ko se uležete na operacijsko mizo vas osebje pripravi (britje skrotuma, če je potrebno ipd.)
 • zdravnik bo pričel z razkuževanjem mesta posega, na mesto vam bo vbrizgal injekcijo ali dve anestetika (brez skrbi, igla je zelo zelo tanka in ne boli), da ne boste ničesar čutili tam spodaj ter pričel s samo operacijo. Lahko bo naredil dve zarezi (za vsak semenovod enega), lahko pa samo en rez na sredini in bo oba semenovoda operiral skozi eno luknjo - prednost je ta, da je manj rezanja in manj možnosti zapletov ter hitrejše celjenje. Meni osebno je naredil samo eno zarezo. Zdravnik na vsakem semenovodu odreže nekaj milimetrov tkiva, oba odprta konca zašije in potem še rano sámo. Odrezano tkivo naj bi šlo na preiskave. Postopek sam traja kakšnih 15 minut.
 • po končanem posegu še kirurški obliž (glejte sliki 3 in 4 (posneti kakšno uro ali dve po posegu, ko sem prišel domov)) in to je to . Čutili ne boste ničesar, ker še anestetik drži. Po kakšne pol ure bo kakšna bolečina.
 • še papirje počakate in domov.
 • zaključek: ves postopek (vključno s prijavo, obiskom garderobe, čakanjem, posegom in zopet čakanjem na papirje do odhoda domov) ne traja več kot kakšna ura (seveda je odvisno od števila pacientov - vendar ta čas čakanja tu ni upoštevan)
 • po prihodu domov predlagam, da se uležete in ne počnete prav ničesar.
 • še posebno velja prepoved (kakšen teden dni): dvigovanja težjih bremen, igranje konjička z otroci, tudi hoja po stopnicah napenja mišice v spodnjem delu, prav tako se ne vzpenjajte na stole, lestve in podobno. Nič ejakulacij vsaj en teden. Ob orgazmu se seveda krčijo in sproščajo mišice in ostalo tkivo v mošnji - ne jih napenjati in obremenjevati. Pustite jim čas, da se zacelijo. Predlagam, da vsaj prvih nekaj ur dajete na skrotum ledene obkladke (kakšnih deset ledenih kock v PVC vrečki za vlaganje bo čisto dovolj) - obvezno preko kakšne krpe - nikakor ne položite vrečke neposredno na golo kožo skrotuma.