Opis

Kaj je vazektomija? Omenil sem že, da je vazektomija trajna oblika moške sterilizacije s prerezanjem obeh semenovodov. S tem se prepreči, da bi semenčice prišle do ejakulata kar pomeni, da ne more priti do zanositve (oploditve jajčeca) in to je tudi namen same sterilizacije. Načeloma lahko oba semenovoda spet nazaj zašijejo, če bi se pokazala potreba po tem vendar je res, da se tkivo semenovoda zaraste in več časa je minilo od operacije manjša je verjetnost, da bi tak poseg uspel. Tudi spermiji niso več tako gibljivi kot v starih časih. Lahko so tudi poškodovani. Poleg tega tuji viri navajajo, da moški v 70.-ih odstotkih razvijejo protitelesa, ki uničujejo spermije, kar še dodatno predstavlja oviro za uspešno združitev obeh koncev odrezanega semenovoda. Zato imate možnost shraniti svoje junake v semenski banki.

Še to morate vedeti: vazektomija je samo sterilizacija - preprečevanje nosečnosti. Z vazektomijo se ne prepreči prenosa spolno prenosljivih bolezni. Za take primere še vedno uporabljajte kondome.

Še analiza besede vazektomija. Če pogledamo angleško besedo vasectomy vidimo, da je sestavljena iz dveh delov: 'vas' in 'ectomy'. Oziroma drugače: 'vas' in 'sectomy'. Vas je okrajšava za vas deferens, ki pomeni semenovod in sectomy, ki pomeni kirurško odstranjevanje nečesa. V našem primeru del semenovoda: zdravnik odstrani manjši del obeh cevk (nekaj milimetrov).

Sedaj semenčice, ki nastajajo v modih, ne prispejo do ejakulata in zato ne more priti do oploditve jajčeca.