(Skoraj) vse o vazektomiji

Pomembno opozorilo: te spletne strani vsebujejo slikovni material, ki morda ni najbolj primeren za mladoletne osebe.

Kontracepcija za moške? Vazektomija? Moška sterilizacija. Razmišljate o trajni sterilizaciji? Prišli ste na pravo mesto. Tu boste našli (skoraj?) vse informacije iz prve roke, ker sem tudi sam bil na vazektomiji. In mi ni žal.

Ko sva se z ženo odločila, da imava dovolj otrok je prišla odločitev, da bi bilo dobro poskrbeti za neko primerno zaščito. Poleg tega ženina starost predstavlja tveganje za rizično nosečnost, ogrožanje njenega zdravja, povečana možnost okvare ploda in podobno. Razmišljala sva o nekaj možnih oblikah kontracepcije:

  • kondomi - odpadejo. Veste kaj pravijo? Kot da bi šel pod tuš z dežnim plaščem.
  • tablete - odpadejo. Preveč stranskih učinkov. Kemija je le kemija.
  • sterilizacija pri ženi - odpade. Preveč tvegano. Čez nešteto plasti se morajo prekopati, da pridejo do jajcevodov in ju potem prekinejo. Pooperacijsko okrevanje je dolgotrajano, poleg tega ostane v bolnišnici vsaj tri dni.
  • vazektomija - to je pravo. Poseg zelo enostaven. Samo majhna zareza (ali dve) na zgornjem delu mošnje. Poseg kratek in takoj po posegu odhod domov.

O ostalih možnih oblikah nisva niti razmišljala.

Upam, da vam bom podal odgovore na vsa vaša vprašanja. V primeru dodatnih vprašanj me lahko kontaktirate preko elektronske pošte oziroma spletnega obrazca.

Spletna stran je bila zadnjič dopolnjena 27. februarja 2024 (posodobljeno: kontaktni podatki UKC Maribor - zahvaljujem se pristojni osebi oddelka).